Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Tizenegy millió tonna kén-dioxid szabadult fel a Bardarbunga izlandi vulkán tavalyi kitörése során kutatók szerint. - Vulkán magazin
részletek »

Tizenegy millió tonna kén-dioxid szabadult fel a Bardarbunga tavalyi kitörésekor

A magazin célja a vulkánok avagy tűzhányók bemutatása. Vulkánok főképp a tűzgyűrű mentén alakulnak ki, mely körülbelül 40 000 kilométer hosszúságú patkó alakú övezetet. A tűzgyűrűben 452 aktív vulkán található.
Vulkán magazin
Itt vagy: Vulkán magazin » Hír olvasása
Oszd meg másokkal
Tizenegy millió tonna kén-dioxid szabadult fel a Bardarbunga tavalyi kitörésekor
Tizenegy millió tonna kén-dioxid szabadult fel a Bardarbunga tavalyi kitörésekor
Tizenegy millió tonna kén-dioxid szabadult fel a Bardarbunga izlandi vulkán tavalyi kitörése során kutatók szerint.
A legnagyobb izlandi gleccser, a Vatnajökull alatt fekvő vulkán 2014 augusztusában tört ki, hatalmas lávafolyamokat produkálva. A 11 millió tonna kén-dioxid hat hónap alatt szabadult fel és terjedt szét az országban és az Atlanti-óceánon Európa felé haladva.

A természeti jelenség egészségre és környezetre gyakorolt hatásai azonban korlátozottak voltak. "A kitörés határozott nyomokat hagyott a lakosságon, és bár megugrottak a légzőszervi panaszok és a gyógyszereladások, semmilyen szélsőséges esetről nem érkezett jelentés - mondta Sara Barsotti, az izlandi meteorológiai szolgálat munkatársa, aki az Európai Földtudományok Egyesületének (EGU) bécsi közgyűlésén ismertette a friss eredményeket.
Hirdetés

A kutatók a tűzhányó kitörése után azonnal kihelyezett távérzékelős és helyszíni berendezések által gyűjtött adatok alapján becsülték fel, hogy mennyi gáz áramlott ki. A kén-dioxid mellett valamivel több mint 6,5 millió tonna szén-dioxid és nagyjából 110 ezer tonna hidrogén-klorid került a légkörbe.

A Bardarbunga kitörése volt az egyik legnagyobb Izland közelmúltbeli történetében: több mint 1,5 köbkilométernyi láva szabadult fel - emlékeztetett a BBC News.
- MTI -
Szólj hozzá a cikkhez
FIGYELEM! A cikk felhasználása, utánközlése kizárólag a tlap szerkesztő engedélyével lehetséges! Kérek engedélyt
Címkék - Bardarbunga, vulkán, kitörés, kén-dioxid
Nyomtatás
Oldalajánló
Vissza a hírekhez
Szólj hozzá
- 2015-04-16 16:23:24
Szólj hozzá a cikkhez

Új hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned oldalunkra.

Bejelentkezés
Regisztráció
Eddigi hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás a cikkhez
Tuti menü