Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
November végén tüzes véget ért a két évtizedes nyugalom a Zöld-foki-szigetcsoport egyik tagján. A vulkánkitörés azóta két települést elpusztított. - Vulkán magazin
részletek »

Kitörés Fogón

A magazin célja a vulkánok avagy tűzhányók bemutatása. Vulkánok főképp a tűzgyűrű mentén alakulnak ki, mely körülbelül 40 000 kilométer hosszúságú patkó alakú övezetet. A tűzgyűrűben 452 aktív vulkán található.
Vulkán magazin
Itt vagy: Vulkán magazin » Hír olvasása
Oszd meg másokkal
Kitörés Fogón
Kitörés Fogón
November végén tüzes véget ért a két évtizedes nyugalom a Zöld-foki-szigetcsoport egyik tagján. A vulkánkitörés azóta két települést elpusztított.
Fogo Afrika legnyugatibb csücskétől, a Zöld-foktól 640 km-re nyugatra, az Atlanti-óceánban fekszik. A sziget nevének jelentése tűz. A szigetet alkotó vulkán egészen 1760-ig szinte folyamatosan aktív volt. Legutóbb 1995-ben jegyezték fel kitörését, előtte 1951-ben és 1909-ben tört ki. A legutóbbi, 1995-ös kitöréskor a 9 km átmérőjű kaldera (Cha) belsejében épült egyik falu, Portela megmenekült a katasztrófáról, a lávafolyam csak megközelítette. Most az ott, és az ugyancsak a kalderában, kicsit még északabbra levő Bangaeira településen lakó több ezer embert kellett kitelepíteni az otthonaikból.

Az alábbi képet az amerikai EO-1 (Earth Observing-1) műhold ALI (Advanced Land Imager) műszerével készítették 2014. december 24-én.

A következő képen egy kinagyított részlet, a kaldera területe látható. Portelát (felül felirattal megjelölve) december 6-án, Bangaeirát 8-án öntötte el a láva. Az űrfelvételen a vulkáni felhő jórészt eltakarja a két település maradványait. Balra fent kis fehér foltokként azért látható néhány építmény teteje. A 2014-es kitörés következtében nem csak északi irányba, de délre és nyugatra is indult lávafolyás.
Hirdetés

Itt találhatók a helyszínen készült fényképek a kitörésről és a településeken keletkezett károkról.

Frey Sándor
Fogo szigete a december végi űrfelvételen. A hasadékot, amelyen keresztül a láva kiáramlott, fehér füst- és gázfelhő jelzi. A kép jobb oldalán felhők takarják el a tájat a műhold kamerája elől. Középen a Pico de Fogo egy meredek falú, kúp alakú vulkáni hegy, a sziget legmagasabb pontja (2829 m). (Kép: Jesse Allen / NASA EO-1 team)
A fenti űrfelvétel kinagyított részlete.
Szólj hozzá a cikkhez
Címkék - Fogo, Afrika, vulkán, kitörés
Nyomtatás
Oldalajánló
Vissza a hírekhez
Szólj hozzá
- 2015-01-02 19:53:37
Szólj hozzá a cikkhez

Új hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned oldalunkra.

Bejelentkezés
Regisztráció
Eddigi hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás a cikkhez
Tuti menü